tisdag 16 maj 2017

Vattenfärg - watercolour - aquarelle

Sedan ett par veckor tillbaka har jag tagit upp vattenfärgen igen - eller watercolour - eller det som för det mesta betecknas som - akvarellfärg. Det står i alla fall "watercolours" på färgkopparna eller tuberna.

Akvarellfärg är mycket finriven m.a.o. den är lämplig för måleri i tunna lager där underlagets färg lyser igenom. För det mesta målar man på ett vitt papper vilket gör att man inte behöver vit färg för att göra färgen ljusare.  Vissa färgpigment är mer opaka(täckande) och andra mer transparenta.

Fram till för 10 år sedan målade jag då och då med akvarellfärg men kände mig besvärad av alla tekniska problem och dessutom alla mystiska regler om vad som är rätt och fel.
Jag undervisade även på akvarellkurser men eftersom korrigeringar är vanskliga var det egentligen inte alltid så bra för nybörjare att lära bildseende.
Det finns simpla tricks och tjusiga effekter som en del lär ut och som gör att man kan se vilken lärare som en elev haft.
Akvarellen är mycket lämplig att träna valörer och komposition med om man t.ex. arbetar med svart färg och gör laveringar. Men det var ibland svårt att få elever att inse att man måste börja från grunden.

Så i frustration sålde jag all min akvarellutrustning och svor att aldrig börja måla akvarell igen...

Nåväl, för fyra år sedan gjorde jag ett antal gouacher och ställde ut dem.
Gouache är en mer täckande vattenfärg och man använder ofta vit färg även om den fungerar i tunna laserande lager.
Ett problem som jag upplever med gouachen är att när man tillsätter vitt i en färg har den tendens att mörkna rätt ordentligt när den torkar.
Trots det gillar jag gouache och det var ett material jag kom i kontakt med hemifrån eftersom min pappa arbetade med det.
Akvarellen blir ljusare när den torkar och då kan man lägga ett nytt skikt för att få en mörkare ton.

För en tid sedan sökte jag på nätet och av en slump kom jag in på akvareller av den italienske målaren Morandi. Enkla och oerhört fina.
Jag har även sett fina akvareller av den amerikanske realisten Robert Bechtle och givetvis av Edvard Hopper. En annan konstnär som gjort mästerverk i akvarell är Anders Zorn.
Det som är gemensamt för Morandi och Bechtle är att akvarellmålandet kommit fram i den senare delen av karriären. De är inga typiska akvarellister som endast briljerar med ytlig teknik.
Givetvis måste man ha en bra teknik men det är trots allt bilduttrycket som gäller.
Nyfikenhet och omdöme.
Akvarell har precis som alla måleritekniker sin egenart i uttrycket och möjligheterna.
Det gäller att utforska dem utan förutfattade idéer om hur det ska se ut.

Det är väldigt roligt nu när jag målar med akvarellen under andra förutsättningar än tidigare.
Jag använder svampar och mycket vatten och arbetar mer fysiskt koncentrerat med bilden.
Inte så försiktigt och ängsligt som jag ibland gjort.
Det liknar mina första akvareller från slutet av 70-talet...
Men bra papper är viktigt så jag håller på att testa olika märken


Hopper




Robert Bechtle
Morandi


Morandi

Turner









Zorn

Zorn

Inga kommentarer: